Vissza a hírekhez

Szakmai kongresszus az Őrzők támogatásával2019.04.07

Idén áprilisban az Őrzők Alapítvány szakmai támogatásával rendezték Budapesten  a Nemzetközi Gyermekonkológiai Társaság (SIOP) Agytumor Munkacsoportjának (BTG) 2019. évi kongresszusát. Több, mint 300 gyermekagytumorral foglalkozó szakember találkozott és cserélt tapasztalatot az eseményen.

A gyermekonkológia az utóbbi évszázadban jelentős fejlődésen ment keresztül. A gyógyulási esélyek nagymértékű javulása a sebészeti és radiológiai terápia eredményessége mellett elsősorban a képalkotó eljárások fejlődésének, új gyógyszerek megjelenésének és a komplex terápiás módozatok kidolgozásának köszönhető. Mindemellett ebben a fejlődésben alapvető tényező még a molekuláris és biológiai ismeretek bővülése, amely az utóbbi időkben különösen felgyorsult.

A rosszindulatú daganatos-leukémiás betegségek esetében is kiemelkedő fontosságú lenne a megelőzés, hiszen a megbetegedésekben az öröklődés szerepe csekély, és ilyenkor sem maga a daganatos betegség, hanem az arra való hajlam öröklődik. A megelőzésben kiemelt szerepe lehet az egészséges életmódnak, a karcinogén (rákkeltő) behatások kerülésének (ultraibolya fény, aktív és passzív dohányzás, stb.), valamint egyes adatok szerint a D3-vitamin normális szintjének fenntartása szintén fontos tényező.

A korai diagnózisra kitűnő lehetőség a csecsemő- és gyermekkorban előírt kötelező orvosi vizsgálatok, a szülői tájékozottság. Ebben sok ország előttünk jár. Angliában például különösen a gyermekkori agytumorok esetében jelentős összegeket fordítanak arra, hogy a szülőket a gyanús tünetekről tájékoztassák. Egyrészt ismertető füzetek terjesztésével hívják fel a szülők figyelmét a daganatos betegségek lehetséges tüneteire, másrészt szintfenntartó előadásokkal segítik elő, hogy a területi orvosok a gyermekek kivizsgálása során a malignus betegség lehetőségére is gondoljanak.

Dr. Garami Miklós, Ph.D. gyermekonkológus szakorvos, egyetemi docens, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgató helyettese, és az Őrzők Alapítvány kuratóriumának az elnöke. Doktor úrral az élén az Őrzők Alapítvány büszkén vállalata a kongresszus szakmai támogatásának szerepét, hiszen az Alapítvány fő céljaink egyike éppen az oktatás, az ismeretterjesztés és ezen keresztül a gyermekonkológiával foglalkozó orvosok, szakorvosok közösségének támogatása az információ- és tapasztalatcsere területén. Úgy tűnik, hogy törekvéseink értő fülekre találtak, hiszen a korábban 2 napos program idén először 5 napos szakmai programmá bővült.

Amennyiben érdekli a szakmai program, bővebb információt itt talál.

A program részletei:

SIOPE BRAIN TUMOR GROUP ANNUAL MEETING

  • 2nd - 6th April, 2019 Hotel Hungaria City Center, Budapest
  • SIOP-Europe Brain Tumour Group 1st European Combined Neuro-Oncology Course
  • Organized by SIOP-E BTG Training & Education Group, YIIG & Hungarian Organising Committee (Guirish Solanki, Stephen Lowis, Geert Janssens, Claudia Faria, David Walker, Miklos Garami)
  • Convenors: Guirish Solanki, Darren Hargrave, Miklos Garami