Prof. Dr. Schuler Dezső

Az Őrzők Alapítvány 1989-ben azzal a céllal jött létre, hogy segítse a Tűzoltó utcai Gyermekklinika daganatos és leukémiás betegeinek gyógyulását – összhangban alapítónk, Dr. Schuler Dezső szándékaival.

Prof. Dr. Schuler Dezső 1954 óta dolgozik a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán, amelynek 1976 és 1994 között igazgatója volt. Közel két évtizedes vezetői időszaka alatt rengeteget tett azért, hogy a klinika betegei minél jobb körülmények között, és minél modernebb eszközök, illetve eljárások segítségével gyógyuljanak. Hazánkban először vezette be a mindennapi gyereklátogatás lehetőségét a szülők számára és elsőként alkalmazta a humán citogenetikát a gyermekkori leukémia diagnosztikájára, miközben modern mobil orvoshívórendszert alakított ki, és onko-hematológiai osztályt hozott létre a klinikán.

1971-ben Dr. Schuler Dezső Európában második országos hálózatként hozta létre az Országos Gyermekonkológiai Hálózatot és kulcsszerepet vállalt az Országos Gyermektumor Regiszter felállításában is.

Kiemelkedően eredményes tudományos munkája elismeréseként számos külföldi és hazai tudományos szervezet választotta tagjai közé, így többek között a Német Gyermekorvos Társaság, A Fellow of the Royal College of Physician, a New York Academy of Science vagy a Magyar Gyermekorvos Társaság. Az International Society of Pediatric Oncology és az European Society of Social Pediatrics and Child Health tagjai pedig egyaránt elnökké választották.

Prof. Dr. Schuler Dezső a Széchenyi díj, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje és az Eötvös József koszorú mellett jó néhány további nemzetközi és hazai elismerés birtokosa; ma is fáradhatatlanul és odaadón dolgozik a Tűzoltó utcai Gyermekklinika betegeiért.

Prof. Dr. Schuler Dezső részletes szakmai életrajza a linkre kattintva érhető el.

Hőseink

Marosi Zoltán