A KisMackó Alapítvány támogatja az Őrzők munkáját

A Klinikánkon folyó gyógyítómunka fontos segítője az Őrzők Alapítvány, melynek támogatói köre a KisMackó Alapítvánnyal bővült. Az alapítvány első hivatalos akcióját Klinikánkon valósítja meg. Fejérdy Zsófiával, a KisMackó Alapítvány ötletgazdájával beszélgettünk.

Mit kell tudni a KisMackó Alapítványról?

Fejérdy Zsófia: A KisMackó Alapítványt 2015-ben a PromoBox Kft. alapította azzal a céllal, hogy a cég kereskedelmi tevékenységét kiegészítse a számára nagyon fontos társadalmi felelősségvállalás szervezett keretek között történő ellátásával.
Nonprofit alapítványunk célja, hogy a fogantatástól a szülésen át, egészen a kisgyemekkorig segítse a magyar családokat. Feladatunknak tekintjük, hogy hozzájáruljunk a koraszülött kisbabák, a rossz körülmények között élő várandós kismamák és kisgyermekes családok, a beteg kisgyermekek életének könnyebbé tételéhez, a kórházak eszközökkel történő támogatásához, a szülésznők és csecsemőkkel foglalkozó szakdolgozók továbbképzéséhez. A fenti célok teljesüléséhez a konkrét, tárgyi felajánlások mellett elsősorban segítő, informáló tevékenységet szeretnénk folytatni, hiszen ennek fontosságát képviseljük és erejét is nap mint nap megtapasztaljuk az üzleti életben.

Miért tartod fontosnak a társadalmi felelősségvállalást?

Fejérdy Zsófia: Amikor kicsi voltam, Mikuláskor Édesanyámmal mindig készítettünk kis ajándékcsomagokat, jártuk a várost és a szegény, hátrányos helyzetű, gyakran utcán élő gyerekeknek vittük az ajándékokat. Amikor pedig 4-5 éves lehettem, Örményországot földrengés sújtotta, befogadtunk két kislányt egy időre. Bár öten voltunk testvérek, soha nem volt kérdés, hogy ha valaki rászorul, segíteni kell. Talán valahol itt kezdődött nálam ez az elköteleződés, amit mára már cégvezetőként társadalmi felelősségvállalásnak hívunk. Úgy gondolom, hogy egy sikeres vállalkozás vezetőjeként, ha lehetőségünk van rá, kötelességünk segíteni ott ahol tudunk és ahol úgy érezzük, tennünk kell valamit.
Nekünk a PromoBox Kft-nél, ahol a magyar családokkal foglalkozunk nap mint nap, felelősségünk van nem csak az informálás területén, de meg kell hallanunk, ha valaki a segítségünket kéri.

Mit gondolsz az önkéntes munkáról?

Fejérdy Zsófia: Fontosnak tartom, hogy a fiatalok már egész korán találkozzanak az önkéntes munkával, és ha tehetik, tanulják meg ennek jellemformáló erejét. Hiszek abban, hogy nem csak a végeredmény a fontos, hanem az odavezető út és a közösségben rejlő erő felismerése is élmény lehet számukra.

Az első adományotok az Őrzők Alapítvány támogatásához kapcsolódik. Miért az Őrzők Alapítványt és a Tűzoltó utcai Gyermekklinikát választottátok?

Fejérdy Zsófia: Az Őrzők Alapítvány munkájával évekkel ezelőtt ismerkedtem meg. Lenyűgözött segítő tevékenységük, elhivatottságuk és az a kitartó jelenlét minden területen, amellyel a Klinika működését segítik. Személyes kötődésem is erős a Klinikához. Édesanyám közel 20 éve dolgozik itt, alsó tagozatos kisgyermekeket tanít a Fővárosi Iskolaszanatórium pedagógusaként. Gyermekkorom óta figyelemmel kísérem a Klinikán folyó magas színvonalú gyógyító munkát és nagyon régi vágyam volt, hogy egyszer lehetőségem nyíljon valamilyen formában hozzájárulni a Klinikán kezelt kis betegek gyógyulásához.

Milyen adományt hoztatok?

Fejérdy Zsófia: A PromoBox Kft. 2016. januárjában ünnepelte 6. születésnapját. Azt kértük minden üzleti partnerünktől, hogy egy kismackóval érkezzen a születésnapi ünnepségre. Ezeket a kedves plüssmackókat hoztuk el többek között, hiszen köztudottan gyógyító erejük van. Reméljük, hogy a kiosztott mackók mosolyt csalnak majd a gyermekek arcára! Egyik kedves Partnerünk, a Bella Italia Bútorház foteleket ajánlott fel. Ezen ajándékok mellett, a KisMackó Alapítvány nevében közel 500 000 forint értékben hoztunk különböző termékeket (pelenkát, bébiételt, törlőkendőt, fürdetőt, tisztítószereket) az osztályok számára, amellyel a Klinika napi működését kívánjuk segíteni. A kórházban dolgozó Nővéreknek pedig egy-egy ajándékcsomaggal kedveskedünk, elismerve áldozatos munkájukat, mellyel nap mint nap segítik a gyermekek gyógyulását.

Hova került az adomány?

Őrzők: Hazánk legnagyobb gyermekonkológiai kórházába a SE II. számú Gyermekklinikájára, vagy, ahogy mindenki ismeri: a Tűzoltó utcai Gyermekklinikára. Talán kevesen tudják, de itt gyógyul a magyarországi daganatos és leukémiás gyermekek fele, a másik fele pedig az országszerte működő további öt onkológiai kórházban kap ellátást.

Hogyan talált rá a KisMackó Alapítvány Kilinkánkra?

Őrzők: A választás több személyes ismeretségnek volt köszönhető, hogy a Klinikát és hivatalos alapítványát, az Őrzők Közhasznú Alapítványt kereste fel a KisMackó Alapítvány adományaival. Fejérdy Zsófia, nemcsak édesanyjától, de barátnőjétől, az Őrzők alelnökétől, Dukász Hangától is sokat hallott az itt kezelt gyermekekről és dolgozók áldozatkész munkájáról.

Mit kell feltétlenül tudni az Őrzők Alapítányról?

Őrzők: Már 26 éve dolgozunk a Klinikán kezelt daganatos és leukémiás gyermekek gyógyulási feltételeinek javításáért, rehabilitációjának elősegítéséért.
Az alapítvány támogatásával épülhetett rehabilitációs tornaterem, kulcsfontosságú orvosi műszerek kerülhettek az osztályokra a gyermekek kezelésének megkönnyítésére, és a szülők folyamatos kórházi vagy kórház közeli tartózkodását is az alapítvány által finanszírozott baba-mama szobákkal és családi lakásokkal tudják biztosítani.
Az alapítvány küldetése összetett, munkája sokszínű, változatos: megpróbálja mindig a Klinika legfontosabb hiányait, igényeit kielégíteni, így, ha kell, falfestésben, tetőjavításban, munkaruha vásárlásban segít, valamint hozzájárul tudományos kutatásokhoz, vagy egy szociális munkás, gyógytornász vagy pszichológus foglalkoztatásához. Legismertebb projektje a „Bátorságpróba” című mesekönyv kiadása volt, mely a daganatos és leukémiás gyermekeknek, valamint családtagjainak segít megismerni a betegséget és a gyógyítási-gyógyulási folyamatokat – a mese szelíd eszközeivel. A könyv 2013-ban Astellas-díjat kapott, megjelent angolul is, valamint folyamatban van a török nyelvű kiadása, és három további nyelvre való fordítása is.

Mire vagytok igazán büszkék?

Őrzők: Hogy megvalósult az Alapítvány legutóbbi nagyprojektje az Egynapos Osztály létrehozása, az osztályt 2015 májusában adták át. A Nyugat-Európában nagy hagyománnyal bíró, de hazánkban kevésbé elterjedt Egynapos Osztály egy olyan, jól felszerelt, a daganatos beteg gyermekek számára az otthoni környezetet idéző, barátságos betegellátó egység a klinika területén, ahova reggel bemegy a beteg gyermek, majd a kezelések után estére már hazamehet otthonába. A nappali ellátás mellett szükség esetén a legmagasabb szintű kórházi háttér áll rendelkezésre.
Amire szintén büszkék vagyunk, hogy hatodik éve működik az Őrzők Élmény Vár foglalkoztató programja, ami mára a Tűzoltó utcai Gyermekklinika mindennapjainak szerves részévé vált. Az ide érkező gyerekek és szüleik komoly megpróbáltatásokon mentek már keresztül, melyek egy évig vagy tovább is eltarthatnak jelentős pszichés terhelést róva az egész családra. A betegséggel való sikeres megküzdés, a stressz csökkentése érdekében az alapítvány munkatársai a klinika hematológiai és onkológiai ambulanciáján fogadják a kis pácienseket, és kézműves, játékos, figyelemelterelő foglalkozások vezetésével igyekeznek könnyebbé tenni a gyerekek és szüleik számára a sokszor órákig eltartó várakozást.

Mi lesz a következő célotok?

Őrzők: 2016-ban az Őrzők Alapítvány a Gyermekklinika műtőjének felújítását tűzte ki célul, amely évtizedek óta nem lett korszerűsítve, így a mai elvárásoknak már nem felel meg. Amire feltétlenül szükség van: nyílászárók teljes cseréjére, zsilipes beöltöző kialakítására, a vizesblokk felújítására, a tisztított levegő megfelelő áramlását biztosító klímarendszer hatékony működtetésére, valamint az endoscopos és nyílt műtétek követéséhez a műtőn belüli monitorlánc kiépítésére, amin keresztül az orvostanhallgatók a beavatkozásokat megtekinthetik.

Köszönjük a támogatást, és az interjút!