Wizz Air Budapest Félmaraton

2019.04.07

Szeptember első hétvégéjén 33. alkalommal adott otthont Budapest a Wizz Air Budapest Félmaratonnak. A verseny nagy múltra tekint vissza, hiszen több mint három évtizeddel ezelőtt koptatták az esemény keretében a futók Budapest aszfaltját. 1984 és 1993 között a félmaraton az IBUSZ és a Mars Maraton keretében került megrendezésre, majd 1994-ben és 1995-ben szünetelt a Budapest Maraton. 1996-ban új szponzorral, a Kaiser's-Plus cégekkel újjáéledt a maraton, és a Nike segítségével a félmaraton is, majd a két verseny külön vált, és mind a kettő önálló jogon került bele a futók őszi versenynaptárába. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy szeptemberben még találkozhattok az Őrzők Alapítvánnyal is egy újabb futó esemény keretein belül. Na de erről ejtsünk szót egy kicsit később. Most nézzük a múlt hétvége eseményeit.

Borongós vasárnapra ébredtünk, és bár az időjósok napsütéses időt ígértek, egész nap lógott az eső lába. Mindez nem tántorította el sem az Őrzők Alapítvány kollégáit, sem pedig azt a közel 15 000 embert - köztük rekord mennyiségű külföldit sem, hiszen 79 ország 2600 futója képviseltette magát – aki úgy gondolta, hogy a hajnali keléssel és az őszies idővel is dacolva futócipőt húz.

Így hát 2019. szeptember 8-án, vasárnap reggel 8 órakor 10575 egyéni félmaraton futó és az 1700 váltócsapat kezdő embere együtt rajtolt el Budán, a Pázmány Péter sétányról, az ELTE Lágymányosi Campusa elől. A 21 kilométeres táv fantasztikus panorámát biztosított a mezőnynek, hiszen a versenyút a budapesti rakpartokon túl, érintette a Margitszigetet, és rálátást engedett Budapest számos látványosságára, impozáns épületére.

Természetesen azok sem maradtak futótáv nélkül, akik nem szerettek volna, vagy esetleg nem tudtak 21 kilométert lefutni, mégis szerettek volna részesei lenni a 33. Wizz Air Budapest Félmaratonnak és egy városi futás nyújtotta élménynek. Őket a 2,3 kilométeres Lágymásos-kör várta.

Az eseményt színesített számos jótékony szervezet, köztük az Őrzők Alapítvány is, híres emberek is részt vettek a futásokon, továbbá 17 zenei pont buzdította a résztvevőket arra, hogy túllépjenek önmagukon és akár magukért, akár jótékony célért futnak, de a lehető legjobbat hozzák ki magukból.

Hasonlóan izgalmas és jó hangulatú hétvégének ígérkezik szeptember 28-29 is, azaz a 34. Spar Budapest Maraton Fesztiválhétvége, ahol szintén találkozhattok az Őrzők Alapítvánnyal. Sőt, meglepetéssel is készülünk Nektek, akik egyforma zöld sapkákban fognak érkezni. ;)

Találkozzunk szeptember utolsó hétvégéjén a Pázmány Péter sétányon, az ELTE Lágymányosi Campusa előtt.